Werkingsverslagen cultuurverenigingen  De cultuurdienst verstuurde vorige week de formulieren ‘werkingsverslagen 2012-2013’ voor cultuurverenigingen per post of email. Aan de hand van dit werkingsverslag worden de toelages bepaald voor cultuurverenigingen die aangesloten zijn bij de cultuurraad. Verenigingen aangesloten bij de cultuurraad, die geen werkingsverslag hebben ontvangen, laten best een seintje aan de cultuurdienst via cultuurdienst@geel.be of 014 56 66 85. Je kan het formulier ook rechtstreeks downloaden op de website.

Beleef je zondag op de Markt

In de zomermaanden juli en augustus wordt het extra gezellig op de Geelse markt. Behalve genieten van een drankje op je favoriete terras, kan je ook heel wat leuke activiteiten beleven. Elke zondag tussen 14.30u en 16.30u is animatie voorzien. De ene keer verrassen lokale verenigingen je, de andere keer kan je je verbazen over wonderlijke theateracts. Op 7 juli wordt het startschot gegeven. Op het programma staat die dag een knotsgekke kinderzweefmolen met een al even gekke molenbestuurder. Ook kan je je kans wagen op de levensgrote grijpmachine van cirQ. Een beetje magie op de terrassen wordt ook niet geschuwd. Ook de andere zondagen draaien steeds rond een centraal thema.

Tijdens ‘Spelen op de markt’ kan je je uitleven op reuze gezelschapsspelen, komen lokale spelverenigingen hun favorieten toelichten en kan je een balletje City Golf spelen. ‘Natuur op de markt’ dompelt je onder in de wereld van de fauna en de flora. ‘Dansen op de markt’ zet de markt in beweging: van capoeira over urban dance tot steltendans. Tijdens ‘Vliegen op de markt’ kan je modelvliegtuigjes spotten. ‘Toneel op de markt’ biedt je dan weer het beste acteertalent aan: nu eens absurd, dan weer ontroerend. ‘Kunst op de markt’ wordt een gezellige verzameling van kunstkramen en creatieve demonstraties. Kortom, zondagen vol beleving!

Dienst burgerzaken past dienstverlening aan

Vanaf 15 juli helpen de medewerkers van de dienst burgerzaken en vreemdelingenzaken je opnieuw graag verder op het gelijkvloers van het stadhuis. Wegens verbouwingswerken hadden zij de voorbije maanden hun intrek genomen in de conferentiezaal op de eerste verdieping. Niet alleen de inrichting van de burelen is gewijzigd, ook de wijze van dienstverlening. Een strakke, modern ingerichte ruimte met klantgeleidingsysteem moet de efficiëntie verhogen.

Voortaan moet je bij een bezoek aan de dienst burgerzaken en vreemdelingenzaken eerst aan de infokiosk tegenover het onthaal passeren. Rijbewijs aanvragen, identiteitskaart vernieuwen of je adres wijzigen? Je kiest op het scherm van de kiosk de gewenste dienstverlening. Je krijgt een ticket met volgnummer en wacht rustig je beurt af in de wachtzaal. Op een infoscherm verschijnt je volgnummer en het loket waar je wordt verder geholpen. Bezoekers die aan de kiosk niet meteen vinden wat ze zoeken, kunnen terecht aan het onthaal. Ook de onthaalmedewerkers kunnen een ticket met volgnummer afprinten. In de toekomst zullen ook andere diensten gebruik gaan maken van dergelijk klantgeleidingssysteem.

Geel Zomert! met Brahim

Naar aanleiding van ‘Geel Zomert!’ spelen Brahim en zijn straffe liveband op vrijdag 5 juli op de weide van jeugdcentrum de Bogaard eigen hits aangevuld met tal van soulklassiekers. Brahim viel net naast het podium van Idool 2003, maar de lefgozer sleepte dankzij zijn enorme populariteit wel een platencontract in de wacht. Brahim bewees zich snel als een jongen die veel meer in zijn mars heeft dan het imago van tieneridool. 10 jaar Brahim wordt hét jubileum van 2013. Mis het niet! Het concert start om 20.30u. De toegang is gratis.

Zomerhappening dienst samenlevingsopbouw

Op zaterdag 6 juli organiseert de dienst Samenlevingsopbouw Geel een zomerhappening aan ‘den Echo’ op de Diestseweg 144. Vanaf 14u kan je gratis genieten van kinderanimatie en optredens. Om 18u staat een heuse ‘Summer Party’ gepland. Wie dorst heeft kan plaats nemen op het gezellig buitenterras met cocktailbar.

Op stap met de stadsgids

Op zondag 7 juli kan je aansluiten bij de begeleide stadswandeling ‘Stelen, een slapend dorp?’. Wordt Stelen ons eigen ‘Doel’? Dit slapende dorp is immers letterlijk van de wereld afgesloten door snelwegen, water en een steeds meer uitdijende industrie. Voor velen is dit charmante gehucht - net zoals haar heerdgang Liessel - gedoemd om op termijn te verdwijnen. Toch is Stelen zeker niet zonder verleden. Hier ontstond rond 1900 één van de eerste landbouwcoöperaties, woedde WO II in al haar hevigheid, schreven eigenwijze pastoors geschiedenis en werd Sint Apollonia aanroepen om een stekende tandpijn te bezweren. Wandel met ons langs een intiem kerkje, een bijzonder kerkhof, moosputten waar ‘den duivel’ huisde en een recent stukje landschapsgeschiedenis. Samenkomst om 14 uur aan de Sint- Apolloniakerk van Stelen. Het parcours is deels toegankelijk voor rolstoelgebruikers en buggy’s; de oversteek langs de kanaalspoorweg is erg lastig. Deelnemen is gratis.

Voorzorgen voor vuurwerk Kanaalfeesten

In het weekend van 6 en 7 juli organiseert de Aqua skiclub de jaarlijkse ‘Geelse Kanaalfeesten’ aan het Albertkanaal in Winkelomheide. Traditioneel op staat zaterdagavond om 23u een groots vuurwerk gepland. Dit brengt enige geluidshinder met zich mee. Honden houden hier niet van. Ze zijn bang en breken dan vaak uit. De politie raadt aan om viervoeters extra in de gaten te houden.